IMG 6668 1024×683

Прва награда за Туристичку организацију Куршумлије на „Изложби сувенира и туристичких публикација“ у Лесковцу

Туристичка организација општине Куршумлија освојила је прву награду у категорији “туристички плакат” и трећу награду у категорији „употребни предмет“ на међународној изложби сувенира и туристичких публикација “ЛЕСKОВАЦ 2018”.

Лесковачки културни центар био је домаћин изложбе сувенира и туристичких публкација. На овој манифестацији, једанаестој по реду, учествовали су излагачи из Србије, Бугарске, Македоније и Хрватске. Организатор изложбе је Туристичка организација Лесковца. Манифестацију је отворио директор ТО Лесковац, Небојша Kоцић, који је истакао да се доброј речи, лепој слици и предметима за успомену и дуго сећање још увек придаје велики значај.

Излагачи су се такмичили у следећим категоријама: једнолисна туристичка публикација, вишелисна туристичка публикација до 50 страна, Вишелисна туристичка публикација са више од 50 страна, видео публикације – туристичка репортажа и најбољи промотивни филм, најбољи сувенир, употребни предмет, експонат, колекција фотографија и појединачне фотографије, туристичка мапа, туристички плакат и туристичка разгледница.

Kритеријуми за доделу награда за све категорије, су: промоција и унапређење туристичких потенцијала; квалитет, оригиналност и изворност садржаја; оригиналност, односно креативностфотографија и квалитет штампе.

Након тродневног жирирања, петочлани жири, састављен од еминентних лесковачких ликовних и књижевних уметника и представника Туристичке организације града Лесковца, доделио је награде за све категорије.

Прва награда у категорији туристички плакат додељена је за плакат „850 година првих Немањиних задужбина“. Туристички плакат за манифестацију “850 година првих Немањиних задужбина” представља најаву за средњовековни фестивал посвећен славном добу Стефана Немање, односно 850 година од изградње првих Немањиних манастира у Kуршумлији. Приказ средњовековног витеза је у првом плану, с обзиром да је циљ био да се посетиоцима представе средњовековне вештине и начин на који су се витезови борили за српске земље у 12.веку. Манифестација “850 година првих Немањиних задужбина” представља велики српски јубилеј 850 година плакаткоји је обележен како би се указало на традицију и историју нашег краја односно времена кад је Kуршумлија била прва престоница родоначелника владарске династије Немањића – Стефана Немање.

Награђени употребни предмет је „Јестиви колачић са мотивима Куршумлије“ . Kолачи су израђени са више различитих мотива: од мотива туристичке организације до приказа Ђавоље Вароши, Цркве Преображења Господњег у Пролом Бањи, Манастира, Пролом воде итд. Оригиналност и начин израде чини овај предмет јединственим и идеалним сувениром.