Манастир Пресвете Богородице саградио је Стефан Немања (1166-1196), у непосредној близини данашње Куршумлије, на заравни падине изнад ушћа реке Косанице у Топлицу. Црква је подигнута на темељима старијег, рановизантијског триконхалног храма из VI века. Претпоставља се да је Стефан Немања ову задужбину подигао за своју супругу Ану, која се у овом манастиру замонашила као монахиња Анастасија. Претпоставка је и да се половином 15. века о овом манастиру старала Мара Бранковић, ћерка деспота Ђурђа, која је у близини имала своје дворе.

Археолошка ископавања која су спроведена на овом налазишту потврдила су постојање античке, средњовековне некрополе, као и један објекат манастирског комплекса. Као и оближњи манастир св. Николе, и ова црква је била у функцији до Велике сеоба Срба 1690. године, када настаје период њеног урушавања.

Данас је црква Пресвете Богородице у народу позната као црква Свете Петке – Петковача. Народ се око ове светиње окупља на Велики Петак, пред Васкрс, пали свеће и моли се Богу.

Манастир св. Богородице проглашен је спомеником културе од изузетног значаја. У архитектонском смислу представља уникатан пример српских срдњовековних задужбина. Црква је данас у рушевинама.