Луковска Бања је младо бањско насеље, лечилиште, климатско опоравилиште и туристички центар у југоисточном делу Копаоника, на северозападу општине Куршумлија. Позната је по највећем броју извора (37) и огромној количини од преко 100 l/s врелих (до 65°C) минералних вода. То је највиша бања у Србији, чије је средиште на 681 метар надморске висине па је истовремено и ваздушна бања. Луковска Бања је удаљена од Куршумлије 36 км.

Луковску Бању одликује умерено-континентална клима. Зиме су умерено хладне, лета умерено топла, јесени мало топлије, ведрије и сувље од пролећа. За рекреацију и лечење најпогоднији је период од почетка јуна до средине септембра. Дужина трајања, висина и квалитет снежног покривача у Луковској Бањи јако колеба, од 28 до 112 дана у години. У близини Бање постоји мањи ски лифт и скијашка стаза, па снежни покривач омогућава рекреативно скијање и потпуни боравак посетилаца.

Водотоци

Главни водоток краја је Луковска река, најпривлачнија и туристички најзначајнија притока Топлице. Постаје од Штавске и Требињске реке, које се спајају око 1 км низводно од центра Луковске Бање.

Термоминералне воде и лековито блато

На подручју Луковске Бање издвајају се две групе извора: западна (Горња Бања) са 20 природних извора и две бушотине, и источна (Доња Бања), са 13 природних извора и две бушотине. На основу бројних физичко-хемијских анализа може се закључити да су луковске хипотерме, хомеотерме и хипер-терме угљенокиселе, сулфидне, минералне, флуороидне, силицијумске и литијумске воде. Температура воде у Луковској Бањи креће се 22-65°C. Кисела хипотерма у Доњој Бањи се сматра добром за лечење болести органа за варење. У Горњој Бањи издваја се неколико извора који помажу у лечењу реуматских болести, крвних судова, за регулисање притиска, лечење обољења бубрега и мокраћних путева.

У Горњој Бањи постоје два блатна термална извора, које привредно друштво А.Д. “Планинка” преуредила у отворене базене. У њима се посетиоци, купањем и мазањем блата лече од реуме и кожних болести. У лечилишном делу хотела и депанданса, лековито блато се вештачки припрема и користи као једна од терапијских метода.

Смештај и исхрана

Хотел “Копаоник” у власништву А.Д. “Планинка”, изграђен 2000. године. Хотел располаже са 63 собе и четири апартмана. У саставу хотела је истоимени ресторан, затворен базен за рекреацију и рехабилитацију, ново купатило “Шљивак”, уређени бањски извори у Горњој Бањи, као и медицински део са ординацијом лекара, одељењима за хидротерапију, пелоидтерапију, електротерапију и ручну масажу.

Хотел “Јелак” у власништву А.Д. “Планинка”, изграђен је 2009. године. Хотел располаже са 64 соба у делу Јелак а и 20 соба у делу Јелак Б. У приземљу хотела се налази ђакузи базен са термалном водом, сауна, сала за састанке, ресторан, кафе бар са бежичним интернетом и продавница. Испред хотела се налазе два базена са топлом водом и млазницима, летња башта и паркинг.

На подручју Луковске Бање постоји и понуда приватног смештаја која је веома скромна због конкуренције хотелског смештаја.

Рекреација

У Луковској Бањи и ближој околини постоје одлични услови за одмор и разне врсте рекреација. На терену су обележене “Стазе здравља”у седам праваца:

Центар Бање – Вардиште – Црква Св. Петра и Павла, 15 км.
Центар Бање – Горња Бања – доњи водопад Белог потока – водопад “Осов”– печењара Милоша Недељковића – извор “Хиљаду суза” – центар Бање, 3 км.
Центар Бање – Горња бања – воденица Милована Милуновића – водопад “Сиге”, 1,7 км.
Центар Бање – извор “Хиљаду суза” – печењара “Стара калдрма” – бук на Штавској реци – летњиковац краља Милутина, 3 км.
Центар Бање – печењара Милоша Недељковића – Делиће – Јагњило – Стара трешња – црква Св. Мине, 5,5 км.
Центар Бање – печењара – Јагњило – Трешњица – куће браће Јовић – Скороња – Треска – Трешњица – Јагњило – Бања, 18 км.
Центар Бање – печењара – црква Св. Мине – Добро Брдо – Шљачиште, 7 км.

Манифестације

Сваке године организују се сабори: у Штави, код цркве Св. Мине ( 19. јануара, на Богојављање), у Луковској Бањи, код Цркве Св. Ђорђа ( 6. маја, на Ђурђевдан), у Лукову код цркве Св. Апостола Петра и Павла ( 12. Јула, на Петровдан), у Штави, код цркве Св. Мине (19. августа, на Преображење).

Црква Светог Мине

Црква Св. Мине (у народу позната и као Мркшина црква), налази се у центру села Штава. Од Луковске Бање је удаљена 5,5 км. По народном веровању, преци садашњих становника пренели су при досељавању своју славу Св. Мину и саградили цркву за време владавине краља Милутина.

Турци су порушили цркву у првом налету после Косовске битке, која је обновљења 37 година после боја на Косову, али су је Турци поново порушили. Унутрарашњост цркве је била у целини живописна, али су у пожарима поједини делови живописа страдали, делимично или потпуно.
Као културно добро од великог значаја црква је стављена под заштиту државе 1949. године.

Црква Светог Ђорђа

Црква Св. Ђорђа по предању потиче из доба Немањића, а порушили су је Турци. Око црквишта које је уништено при изградњи пута, окупљао се народ на Ђурђевдан. Привредно друштво А.Д „Планинка“ је, уз благослов Епископа Нишког Иринеја, подигла цркву на другој локацији, код Ненадовог камена, на 875 м надморске висине, изнад центра Бање на ваздушном удаљењу од 500 м.

Положај новог храма, као будућег духовног чувара Луковске Бање, изузетно је атрактиван с обзиром да представља изванредан видиковац у односу на Бању и ближу околину. По положају се може поредити са манастирским комплексом Метеори у Грчкој.


Хотели „Копаоник“ и „Јелак“ Луковска Бања

18437 Луковска Бања

тел: 027 385-999
viber: +381 63 481-243

info@lukovskabanja.com
https://lukovskabanja.com/kontakt