Пролом Бања се налази на крајњем југоистоку општине Куршумлија, у некадашњем вулканском планинском крају, на јужним падинама планине Соколовице, на 598 м надморске висине. Смештена је у Проломбањској котлини, између планина Соколовице (1050 м) на северу, Арбанашке (1109 м) на североистоку, Радана (1409 м) на истоку, Проломске планине (1104 м) на југу и Мејанске планине (943 м) на југозападу. Од општине Куршумлија удаљена је 23 км. Пролом Бања је асфалтним путем до Рудара, у дужини од 11 км повезана са магистралним путем Ниш – Приштина и железничком пругом Ниш – Куршумлија – Косово Поље – Пећ. До бање се долази директним аутобуским линијама из Куршумлије, Прокупља (59 км), Ниша (90 км), Крушевца (98 км), Алексинца (121 км), Београда (290 км преко Крушевца, 322 км преко Ниша) и Новог Сада (368 км).

На основу археолошких истраживања се претпоставља да су лековите воде Пролом Бање коришћене непрекидно од праисторије до млађег турског доба , када су све бање у Србији запустеле. После Првог светског рата почиње локално коришћење топлих извора на приватном поседу Ћурчић, а од 1956. године шири се глас о чудотворном излечењу појединих бањских гостију. Од 1961. године земљиште са топлим изворима постало је власништво предузећа “Планинка” из Куршумлије и то је омогућило врло интензиван развој бање и ширење бањског насеља.

Клима

Услед надморске висине и окружености планинама средње висине (1000-1400 м), у Пролом Бањи је умерено континентална клима са особинама субалпске. Лета су умерено топла, са мање падавина, пуно ведрине и пријатно свежим ноћима. Зиме су дуге, хладне, са доста снега.

Водотоци

На подручју Пролом Бање и њене околине доминирају бројни извори, потоци и реке које припадају сливу река Косанице и Топлице. Главни водоток је Проломска река, која постаје од више извора и потока на Радан планини, а улива се код Рудара у Косаницу. На дужини од 23 км је чиста и незагађена, погодна за водоснабдевање, рекреацију и риболов.

Термоминералне воде

У Пролом Бањи постоје два разбијена изворишта топле воде, међусобно удаљена око 950 м. Источно или главно извориште је у центру бањског насеља и чине га шест бушотина чија је издашност 4,5 л/с воде а температура од 30 до 33,8 °C. Западно извориште или “Пупавци” је у долини дубоког потока , у засеоку Вуковићи, у атару села Велико Пупавце, а представља га бушотина Б-5 чија је издашност око 6,5 л/с воде, а температуре 30,5 °C. Термална вода из бушотине Б-5 цевима и специјалним пумпама се спроводи до резервоара у центру Бање, одакле се користи у разне сврхе (за купање у собама, за разне бањске поступке у купатилима, за пуњење рекреационо-рехабилитационог базена, догревањем за загревање хотелских објеката, за пиће и др). То су азотне, средње алкалне, ниско минерализоване, натријум хидрокарбонатне, силицијумске хипотерме. Лековите воде Пролом Бање припадају врло ретким водама високих балнеолошких вредности, које пружају могућности за веома широке индикације.

Индикације за лечење у Пролом Бањи су следеће:

Болести бубрега и мокраћних путева (хроничне инфекције бубрега, мокраћних путева и простате, каменац бубрега, песак у мокраћним путевима, стање после оперативних захвата на бубрежно-мокраћном систему), болести органа за варење (хиперацидни гастритис, чир желуца и дванаестопалачног црева, катари црева, хронични затвор, упала жучи и жучних водова, каменац жучне кесе, стање после оперативних захвата на органима за варење), болести коже (екцеми, псоријаза, варикозни улкус), ванзглобни реуматизам (фиброзитис, миозитис, тендититис, периартритис, бурзитис).

Поред лековите воде, у Пролом Бањи се користи и лековито блато за лечење кожних болести, болести периферних крвних судова и реуматских обољења. Лековито блато се добија мешањем термалне воде и земље из околине извора “Пупавци”.

Смештај и исхрана

Хотел “Радан” у власништву А.Д “Планинка” из Куршумлије, категорисан са три звездице, располаже са 212 соба и 4 апартмана у 3 објекта од којих су два везана топлом везом са медицинским и велнес центром. Хотел поседује сопствени ресторан, унутрашњи и спољашњи базен, кафе бар и кафе на базену.

Од приватних угоститељских објеката највећи значај има приватни хотел “Гаретов конак”, затим крчма “Божији рај”, бифе “Лаз” и “Хоризонт”.

Хотел “Гаретов конак”, налази се на улазу бањског насеља. Овај хотел располаже са 2 апартмана, 26 соба и 60 лежаја.

Етно крчма – Уз саму обалу Проломске реке, налази се Етно кућа са поставком сеоског домаћинства са почетка прошлог века и ресторан са специјалитетима припремљеним испод сача.

Црква Лазарица (храм „Св. Лазара“) се налази у долинском проширењу Проломске реке, на 640 м надморске висине. Удаљена је 2,5 км од центра Пролом Бање. То је једина Црква брвнара у Топлици. Саградили су је досељеници са планине Голије 1890. године, на темељима старијег храма. У народу постоји убеђење да је у њој извршено причешће дела српске војске пред одлазак у Косовску битку.

Необјашњиву природну реткост представљају шест увијених стабала шљива у дворишту Цркве Лазарице. Легенда каже да су војници после причешћа шест пута обилазили Цркву молећи се за победу на Косову. Шљиве су се увијале у смеру у оме се војска окретала. Стара стабла су нестала, у дворишту су ницала нова и увијала се, али је увек било само шест стабала шљива.

Црква Преображења Господњег се налази у самом центру Пролом Бање, уз благослов његове светлости патријарха српског Иринеја, који је освештао темеље ове цркве, дајући благослов да се црква сагради баш на овом месту и да буде посвећена Преображењу Господњем. Градња цркве почела је 2010. године, а 2013. године саграђен је атрактивни мост, који је назван Мост Патријарха Иринеја, а 2014. године завршено је осликавање цркве, која је осликана у складу са византијском иконографијом.

Преображење Господње је један од највећих хришћанских празника и обележава се 19. августа. Тог дана се служи света Литургија и освештава се вино. На икони Преображења представљен је Исус на гори Тавор, окружен светлошћу, поред нјега на икони се налазе и његови саговорници Илија и Мојсије, који су се указали након преображења, док тројица апостола који симболизују љубав, веру и наду, Петар, Јаков и Јован, уплашени леже на земљи. Према библиујском предању Петар је рекао „ Господе да направимо три сенице, једну за Илију, једну за Мојсија и једну за тебе“. Петрова жеља се уобличила и у Пролом Бањи јер је ово једино место у Србији које и има цркву Преображења Господњег и три сенице као што се и проповеда у Библији. На крају моста се налази једна сеница, која је посвећена тројици апостола, на три одвојене иконе. Десно је плоча на којој се налази Преображе Господње, а лево Илија у ватреним кочијама и Мојсије који држи десет Божјих заповести. Идући према цркви долази се до звоника, где је Мојсијева сеница. У самом темељу цркве налази се Илијина сеница, а последња сеница је сама црква и она представља Христову сеницу.

Црква је у димензијама мала , али не и духовно. Посетиоци цркве Преображења господњег имају могућност да се помоле пред фреском својих светитеља и своје крсне славе, јер фреске су осликане у комбинацији српског и руског средњевековног живописа па тако и сама црква представља светлост и радост свако посетиоцу.

Рекреација

Пролом Бања са ближом околином пружа изванредне могућности за одмор и разне врсте рекреације. На терену су обележене “Стазе здравља”у седам праваца:

Центар Бање – бифе “Лаз” – Црква Св. Петка, 1,5 км.
Центар Бање – извориште “Пупавци” – кућа браће Неранџића – фабрика “Пролом воде” – Црква Св. Петка, 5 км.
Центар Бање – кућа Милована Живковића “Швеђанина” – село Пролом – “Пролом вода” – Црква Св. Петка, 5 км.
Центар Бање – рибњак – Црква “Лазарица”, 2,4 км.
Центар Бање – село Пролом – Салевића извор – Црква “Лазарица” – рибњак – центар Бање, 6 км.
Центар Бање – Милошева вода, 3,5 км.
Центар Бање – рибњак – Црква “Лазарица” – Проломска планина – Ђавоља Варош, 11км.


Хотел “Радан” Пролом Бања

18433 Пролом Бања

тел: 027 83 88 111, 027 83 88 162
viber: +381 63 15 10 606
факс: 027 83 88 092

info@prolombanja.com
https://prolombanja.com/kontakt