Куршумлијска Бања је једна од наших бања са најславнијом прошлошћу. Позната је по разноврсним, веома лековитим топлим и минералним водама, посебно по минералном блату. Налази се у котлинском проширењу долине реке Бањске, на 442 м.н.в., 11 км југозападно од Куршумлије.

Поднебље

Куршумлијска Бања се одликује веома специфичним шумским поднебљем малих висина са значајним утицајем планине. Квалитет ваздуха оплемењују засади борова и липа дуж бањског шеталишта, као и по котлинским странама.

Водотоци

Кроз Куршумлијску Бању тече делимично каналисана Бањска, после Косанице најдужа и најбогатија притока Топлице. Узводно од Бање овај речни ток се назива Буњачка река, уз чију долину води добар макадамски пут, до многих туристичких занимљивости.

Термоминералне воде

Куршумлијска Бања располаже са пет група топлих извора (25-68°C) и минерланих вода, које по балнеолошким особинама сврставају у неколико најцењенијих у Европи. Главна бушотина даје више од 20 l/s воде. То је угљенокисела, сулфидна, минерална, хидрокарбонатна натријумског типа, силицијумска, литијумска и флуорна хипертерма.

Године 1987. Бушотином је добијена вода „Мамурлук“, која је угљено-кисела, слабо минерализована, хидрокарбонатно натријумска хипотерма (25°C), са pH 6,5. Спада у наше најбоље киселе воде.

Лековита вода „Алкал“ добијена је бушењем 1988. године у долини Буњачке реке, издашности 0,05 l/s. Спада у високо-алкалне (pH 10), ниско-минерализоване, карбонатно-натријумске акратопеге (14°C); има сличности са проломским водама, па је погодна за лечење кожних обољења, болести органа за варење, метаболизма и др.

Минерално блато

Лековито минерално блато се вештачки припрема мешањем сулфидне термоминералне воде са земљом која се узима у непосредној околини бањског објекта.

Индикације

1. Болести локомоторног апарата
а. хронични инфламаторни реуматизам
б. хронични дегенеративни зглобни реуматизам
в. ванзглобни реуматизам
г. стања после прелома костију и хируршких интервенција
д. последице траума

2. Гинеколошка обољења
а. запаљенски процеси
б. извесни облици стерилитета

3. Неуролошка обољења
а. неуралгије
б. полинеурити

Црквиште Свете Петке

Црквиште Свете Петке налази се у младој храстовој шуми на око 800 м или пола сата лаганог хода од центра Бање.

Хајдучка чесма

Хајдучка чесма је од давнина омиљено излетиште бањских гостију, са питком и хладном планинском водом, на 620 м.н.в. Удаљено је око 1,6 км или пола сата умереног хода од центра Бање, путем уз Крточки поток.

„Девојачка вода за очи“

У народу позната као „Кићена вода“ налази се поред самог пута који води према Преполцу, на 1.650 м од центра Бање или око пола сата пешачења. То је хидрокарбонатна, магнезијско-калцијумска, ниско минерализована, слабо гвожђевита вода. По народном веровању помаже у лечењу очних болести и анемије.

Црквиште Св. Илије у Малој Шатри

Црквиште се налази у долини Буњачке реке. Смештена је у сликовитом долинском проширењу. Удаљена је од центра Куршумлијске Бање 4,5 км или око сат умереног пешачења. Мештани долазе о верским празницима и пале свеће на црквишту, а место је погодно и за пикник.