IMG 0877 1024×576

Свечаним програмом обележено 850 година првих Немањиних задужбина у Куршумлији

У суботу, 14. септембра 2019. године вечерњом службом у манастиру Светог Николе у Куршумлији почела је централна прослава 850 година Немањиних задужбина, у организацији Православне Епархије нишке и Општине Куршумлија.

Након вечерње службе приређена је свечана академија „Немањина Топлица – извор Српске Цркве и државе“, у порти једне од две најстарије задужбине родоначелника Свете династије Немањића.

Програм академије започео српском химном Боже правде у извођењу Нишке Црквене Певачке Дружине „Бранко“ из Ниша, под диригентском палицом г-ђе Саре Цинцаревић.

Владика нишки је добродошлицу у манастир Светог Николе и Немањину Топлицу пожелео уваженим гостима – представницима републичких и локалних власти, архијерејима, свештенству и монаштву, Митрополиту балтском и ананевском Алексеју из Украјинске Епископије Руске Патријаршије, као и присутном верном народу, а онда је у надахнутој беседи говорио о Стефану Немањи, његовој градњи Светиња које су данас у саставу Православне Епархије нишке, али и плановима за даљу обнову најстаријих Немањиних задужбина.

Дечији хор „Бранко“ извео је нумеру „Кратима – светогорски напев“ у аранжману Хаџи Јакова Милутиновића, а онда је уследио наступ г. Небојше Мастиловића у пратњи г. Владе Антића, који су уз акустичну гитарску пратњу извели песме о Србији – Ој Србијо Божији доме и Крст на врху Србије, за коју је текст и музику радио г. Небојша Мастиловић.

Уследио је наступ младе српске уметнице и једног од најлепших етно вокала на Балкану Данице Крстић, која је у пратњи Балкан Концепт Триа извела старе српске песме о Косову и Метохији – народну песму из Јужне Србије Да сам бистра вода, у аранжману Саше Несторовића и Уснила је дубок санак, аутора Драгана Николића.

О Стефану Немањи је потом беседио г. Радивоје Радић, професор Филозофског факултета у Београду, наш познати византолог.

Свечана академија је завршена песмом “Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави” коју су  велики и дечји хор НЦПД “Бранко” извели праћени присутном публиком. Свечана академија је одржана у присуству више архијереја СПЦ, свештенства и монаштва наше Свете Цркве и бројног верног народа, као и Његово Високопреосвештенство Митрополит балтски и ананевски Алексеј из Украјинске Епископије Руске Патријаршије.

Свечаној академији присутвовали су представници републичких и локалних власти – Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије, Дејан Масликовић, помоћник за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, Гаврило Грбан, представник Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Миријана Андрић из Републичког завода за заштиту споменика културе, Радољуб Видић, председник општине Куршумлија и други уважени гости.

У недељу, 15. септембра служена је Света архијерејска Литургија коју је водио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Порта манстира Светог Николе била је испуњена бројним свештенством и монаштвом Српске Цркве и верним народом који је дошао на прославу 850 година Немањиних задужбина и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве.

Његова Светост Патријарх српски, који због здравственог стања није могао да присуствује обележавању овог великог јубилеја Православне Епархије нишке, али и целе Српске Православне Цркве упутио је писмо Епископу нишком Г. Г. Асенију, које је прочитао Епископ крушевачки Г. Г. Давид. Његова Светост је у писму заблагодарио Владики нишком на позиву да присутвује овом великом духовном сабрању и изразио жаљење због спречености да лично присуствује централној прослави.

Након Свете Евхаристије приређен је и културно-уметнички програм у овиру кога је публика могла да види наступ КУД „Бата Лачковић“ из Куршумлије и концерт Данице Крстић, да би затим, за све присутне била приређена трпеза љубави.