IMG 1291

Обележена 104. годишњица Топличког устанка у Мачковцу

У петак, 26. фебруара 2021.године, у селу Мачковац, обележена је 104. годишњица Топличког устанка.

У куршумлијском селу Мачковац је 26. фебруара 1917. године отпочела борба наших предака за слободу. Куршумлија је била под контролом устаника 20 дана, до 16. марта 1917. када су је заузели Аустроугари. Топлички устанак је имао велики значај, јер се отпор окупатору све више ширио па је поред Топлице захватио Тимочку и Неготинску крајину. Топлички устанак је имао одјека и међу силама Антанте, савезника Србије, јер је европска штампа са одушевљењем писала о овом догађају као једином организованом покрету отпора на територији под окупацијом Централних сила.

Почетак обележавања је почео минутом ћутања како би се одала почаст палим борцима Топличког устанка. Парастос је служио свештеник цркве Св. Тројице.

Присутнима се обратио председник Скупштине општине Куршумлија, Дејан Ловић који се захвалио свим присутнима који су дошли да одају почаст нашим прецима и поручио новим генерацијама да живе у миру и да никада не забораве борце који су дали живот за Куршумлију.

Ученици ОШ Милоје Закић из Куршумлије подсетили су све присутне на херозиам и страдање наших јунака.
Стихове песме „Домовина“ Душана Васиљева говорио је Вељко Рајовић, ученик 5. разреда Основне школе Милоје Закић у Куршумлији.

Литерарни састав на тему: „То су били дани када се Топлица побунила“ казивала је Тамара Пећаранин – ученица 8.разреда Основне школе Милоје Закић у Куршумлији.

Стихове песме „Жао ми је човека“ Десанке Максимовић казивала је Катарина Чарапић- ученица 7.разреда Основне школе Милоје Закић у Куршумлији.

Након прикладног програма уследила је церемонија полагања венаца. Венце су положили припадници Војске Србије на челу са потпуковником Жељком Гајевићем, делегација Општине Куршумлија предвођена замеником председника општине Војимиром Чарапићем и Председником СО Куршумлија Дејаном Ловићем, делегација Туристичке огранизације општине Куршумлија предвођена директорком Јасмином Савић, удружење СУБНОР из Куршумлије, удружење Гвоздени Пук-Игриште, Удружење за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“ из Београда, делегација Републичког и Општинског одбора Савеза потомака ратника од 1912. до 1920.