Akademsko Vece 09 09 07

Академско вече – Немањини дани – посвећено Немањићком наслеђу и задужбинама у Куршумлији

У петак 09. септембра од 19 часова у сали општине, одржано је Академско вече – посвећено Немањићком наслеђу и задужбинама у Куршумлији.

Предавање и презентацију на тему: “Античке и рановизантијске старине као темељ Немањићких манастира у Куршумлији”  одржао је докторанд археологије Милан Савић из Куршумлије. Он је хронолошки представио када су око Немањиних задужбина, Мариној кули, и на другим локалитетима артефакти, предмети и накит, који су приликом археолошких истраживања ископани а који данас се налазе у мезејима у Београду и Нишу. Да су код манастира Пресвете Богородице, пронађени грнчарски предмети које датирају из Старчевачке културе, што значи да је у питању најсатрији локалитет у Топлици, старији од Плочника, пошто се налази Плочник у непосредној близини не искључује могућност да постоје слични предмети и на овом локалитету. Да је основа овог манастира скоро идентична са Царичиним градом, што значи да је у истом пеироду грађена или је у питању исти градитељ.

Предавање и презентацију одржао је и директор Библиотеке у Куршумлији, “Хиландарски медицински кодекс и манастирска медицина Немањићког доба”. Он је припремљену презентацију професорке Арсенијевић и Марије С. Лугоњић проширио са својим прилозима, говорио је о Хиландарском и Студеничком кодексу, о фрескама и пронађеним предметима који потврђују средњовековну медицину и манастирима који су се у средњовековној Србији искључиво бавили медицином и образовањем попут Источног и Западног Римског царства.