насловна

Успешно завршена манифестација “Немањини дани 2022”

Пети по реду традиционални средњовековни фестивал „Немањини дани“ завршен је 10. септембра 2022. године у порти манастира Светог Николе у Куршумлији.

На почетку програма посетиоцима се обратио председник Општине Куршумлија Војимир Чарапић, који је истакао значај овог фестивала и Немањиних задужбина за историју и културу нашег града и државе, и свим гостима пожелео добродошлицу.

Нумеру „Оро се вије крај манастира“ извели су чланови културно-уметничког удружења „Копаоничка фрула“ из Бруса. Потом су наступили чланови ОКУД „Бата Лачковић“ из Куршумлије и показали нам сву раскош наше традиције.

Монолог „Царица Милица“ аутора Јулке Кузмановић-Цветковић извела је Маша Савић студент Факултета савремене уметности.

Вокална група „Константин“ из Ниша представила се получасовним наступом на коме су извели композиције из жанра етно музике.

Посетиоци су имали прилику да се на највећу витешку манифестацију упознају са опремом витезова и да погледају демонстрације витешких борби, сценски наступ витезова са светлећим бакљама, за које су заслужна следећа витешка удружења:

„Чувари белих цркви“ из Куршумлије, „Заточници“ из Ниша, „Бели орлови“ из Београда, „Змајева грива“ из Ниша, „Вране“ из Ниша, Чувари Мојсинске Свете Горе, Витезови „Светог Архангела Гаврила“ из Крагујевца и  „Змај од Јастрепца“ из Крушевца.

Поред тога имали смо и разне  активности за децу, као што су јахање коња, гађање мете стрелом, приређена је и продајна изложба разних производа- од икона, и сувенира до хране из домаће радиности  Етно радионице Куршумлије и Удружења „Вредне руке“ Куршумлија, као и изложбу фотографија професора Драгана Радовановића и изложбу књига Народне библиотеке Куршумлије.

Деца из Предшколске установе „Сунце“ представила су „Немањино село“ у коме смо имали прилике да видимо: средњовековну радионицу израде накита, дефиле предшколаца у средњ

овековним костимима са круницама и штитовима.

Фестивал је завршен концертом велике уметнице етно и духовних песама Данице Црногорчевић.

Председник општине Куршумлија Војимир Чарапић и отац Симеон, пре наступа угостили су Даницу Црногорчевић у манастирском конаку.

Даница Црногорчевић је својим гласом импресионирала публику. Са групом и уз пратећи вокал Гордане Богдановић певала је етно и духовне песме.

Концерт је започела песмом „Расти расти мој зелени боре“, па су се ређале песме „Маријо славна“, „Помози мом виду“,“Ораховац“, „Еј, драги драги“, „Видовдан“,… и на крају “ Весели се Српски роде“ којом је затворила концерт и Немањине дане. Публика је са бине испратила овацијама.