DSC 0071 1024×683

Велика светковина: 850 година од изградње Манастира Св. Николе и Пресвете Богородице у Куршумлији

У Манастиру Св. Николе обележавано је осам и по векова од постојања монументалних средњевековних задужбина Стефана Немање.

Данашња Kуршумлија, стари назив Беле Цркве, са околином била је простор одакле је Стефан Немања, родоначелник велике династије, кренуо у стварање српске средњовековне државе. Историјска сцена на којој се догађа ктиторски чин Стефана Немање је период када је он од удеоног владара постаје велики жупан. Црква Св.Николе сматра се прототипом Рашке градитељске школе. Ово је први Немањићки манастир који је имао свој типик, а оно што овај манастир издваја од других је и некадашња “Ресавска школа”, прва преписивачка делатност је организована у Манастиру Св. Николе а Свети Сава је баш у овом манастиру благословио првог верника пошто је Српска православна црква добила самосталност. Бисер средњoвековне архитектуре је и Манастир Пресвете Богородице који је Немања посветио својој жени Ани, која се у њему замонашила под именом Анастасија и неко време била монахиња и настојница. Оба манастира била су центри духовног и културног живота све до потпуног пада српске средњовековне државе под отоманску власт.

Његово преосвештенство епископ нишки Арсеније служио је Свету литургију поводом 850 година од оснивања манастира Св. Николе. Светковини су присуствовале делегације из Топличког округа, Војске Србије, Завода за заштиту споменика културе из Ниша, представници Општине Куршумлија, посланица у Скупштини Републике Србије и неколико хиљада грађана.

Владика нишки Арсеније својом беседеом обратио се у оквиру свечаног отварања и указао да су Немањине задужбине грађене у славу Божију и да сваки човек мора изабрати пут истине и да се угледамо на Бога и да помажемо и својим ближњима и сваком човеку коме треба помоћ. Након тога, обратио се заменик Председника Општине Куршумлија, господин Небојша Јовић, који је указао на дугу и значајну историју Куршумлије, и да Општина Куршумлија наставља са обновом оба манастирска комплекса. Посетиоци су имали прилике да чују и значајне археолошке податке и планове за оба манастирска комплекса од стране Милета Вељковића из Завода за заштиту споменика културе из Ниша.

Након свечаног отварања, уследио је дефиле витешких трупа “Бели орлови”, “Ред Змаја”, „Пријездини витезови“ и новоформирана витешка дружина у Куршумлији „Белоцрквићи“. Затим у духу традиције и историје драмска секција Куршумлијске Гимназије „Оно као глума“ извела је средњовековну представу “Завет Стефана Немање” у режији Милије Јевремовић. Чувари наше традиције КУД „Бата Лачковић“ извели су сплет народних игара, а гуслар Новак Миленковић извео је песму „Ода о Куршумлији“.

Посетиоци су били у прилици да посматрају витешке борбе, дечији програм: мала школа мачевања, стреличарство, радионице сликарства, ликовну колонију Беле Цркве.

У изложбеном делу простора поред Манастира представљени су ручни радови: Биљане Лазић, Мирјане Радосављевић, Ане Јаблановић, Јелене Вучетић, грнчарски производи и керамика „Константинус“.

У завршном делу манифестације својим концертом Биља Крстић је поздравила све присутне и похвалила дух традиције и културе који се осетио током целог дана обележавања овог великог Јубилеја.

Средњовековни фестивал посвећен династији Немањића организован је са намером да се овај фестивал уврсти у традиционални календар општине Куршумлија, и подигне свест о значају културно-историјског наслеђа и династије Немањића за општину Куршумлија и читаву државу. Покренута је и иницијатива за изградњу споменика Стефану Немањи код Манастира Св. Николе.