IMG 0413 1024×576

Почела са радом фото-колонија “Ђавоља Варош”

У понедељак, 13. новембра, почела је традиционална Међународна фото колонија „Ђавоља Варош“, у организацији Туристичке организације Куршумлија а уз подршку локалне самоуправе и АД „Планинка“. Јубиларну 40. Фото колонију званично је отворио Председник Општине Куршумлија Радољуб Видић.

Свечаном отварању присуствовали су: чланови Удружења самосталних уметника фотографије (УСУФ), мајстори уметничке фотографије из Ниша и Куршумлије, в.д. директора Туристичке организације Куршумлија, председник УО „Радан кластер“.

Председник УСУФ-а и један од оснивача фото Колоније, Жика Миљковић, присутнима је честитао јубилеј 40 година од оснивања прве и тада једине фото колоније у Европи, а можда и свету. Међународна фото-колонија „Ђавоља Варош“ основана је у Ђавољој Вароши 16. априла 1977. године на иницијативу Велисава Миленковића из Ниша, родом из села Ђаке, уз подршку Удружења самосталних уметника фотографије Србије и Југославије (Никола Радошевић, екселенција фотографије и Војислав Нановић) и Скупштине општине Куршумлија, чији је Председник тада био Божур Петровић, као и посленика у култури Куршумлије – наставника српског језика Радомира Милојковића Балета, секретара Самоуправне интересне заједнице културе Радмиле Дробњак, инжењера Шумско-индустријског комбината „Копаоник“ Милорада Миленковића, родом из села Ђаке.

„Фотографије настале на овој тродневној фото колонији, биће коришћене у промотивне сврхе Куршумлијског краја, кроз израду пропагандног материјала ТО Куршумлија. Грађани као и туристи имаће прилику да виде уметничке фотографије на изложби која ће бити отворена у Куршумлији, априла 2018. године, а потом и на изложбама у Луковској и Пролом Бањи.“ – рекла је в.д. директора ТО Куршумлија Јасмина Савић.

У раду овогодишње фото-колоније учествују мајстори уметничке фотографије из Ниша и Куршумлије, који ће оком камере овековечити мотиве живописне Горње Топлице и Косанице и вредности туристичке понуде општине Куршумлија. Првог дана уметнии су фотографисали Жавољу Варош и Пролом Бању, другог дана посетили су Туристичку организацију Куршумлије и са њиховим представницима изабрали најзначајнија места у граду која ће се наћи на фотографијама. Фото колонија се завршава у среду, 15. новембра у Луковској Бањи.