Top Destinacije 3

Куршумлија изабрана у топ 5 изузетних дестинација Европе у Србији

На овогодишњем националном конкурсу за избор „Изузетне дестинације Европе у Србији – ЕДЕН 2017.“ стигло је укупно 28 пријава, од чега 26 важећих. Kонкурс је спровела Туристичка организација Србије, а тема избора била је “културни туризам”. Посебан нагласак стављен је на материјално културно наслеђе на листи непокретних добара Републичког завода за заштиту споменика културе, на листи УНЕСKО културне баштине и у оквиру тематских културних рута.

У ужи избор ушло је пет дестинација, међу којима су: Нови Пазар, Куршумлија, Зајечар, Сремска Митровица и Бач. Након ужег избора, обављене су инспекцијске посете стручног жирија и пројектног тима у наведених пет општина.

„Инспекцијски жири посетио је нашу дестинацију почетком новембра. Том приликом, током 9 сати представљања дестинације, представници Туристичке организације општине Куршумлија и АД Планинка, жирију су представили комплетну дестинацију, и то: Пролом Бања (нови велнес центар хотела Радан, спољни базени, производња Пролом воде и Пролом пива, црква Преображења Господњег и црква Лазарица); Ђавоља Варош са освртом на Парк природе „Радан“; затим је уследио пријем код Председника општине Куршумлија Радољуба Видића, који је представио пројекте за обнову Манастира св. Николе, Манастира Пресвете Богородице, биоскопа и других инвестиција у културне објекте и културне догађаје у граду; представљен је и јубилеј 850 година БЕЛЕ ЦРКВЕ, као и сви значајни споменици културе у граду и околини (Немањине задужбине, Марина кула, Бранкова кула, Иван кула, утврђења из римског периода, центар града као амбијентална целина, историјски догађаји и личности попут Топличког устанка и Гвозденог пука „Књаз Михаило“); на крају посете жири је посетио Луковску Бању (хотеле, базене, медицински блок, природни инхалаторијум и извори  термалне воде, црква св. Ђорђа и црква св. Мине)“. – саопштила је вд директора Туристичке организације Куршумлија, Јасмина Савић.

Стручни жири чинили су представници:

  • Министарства трговине, туризма и телекомуникација – Данијела Вићентијевић, самостални саветник у Сектору за туризам;
  • Министарства културе и информисања – Милена Бурић, начелник Одељења за савремено стваралаштво у оквиру Сектора за савремено стваралаштво и креативне индустрије;
  • Академске заједнице – проф. др Весна Ђукић са Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду;
  • Туристичке привреде – Мирко Левајац, директор агенције „Rubicon Travel“ и заменик председника Одбора за рецептивни туризам YUTA;
  • Медија – Драган Вучелић, уредник „Културног дневника“ Радио-телевизије Србије

За победничку дестинацију проглашен је Нови Пазар и биће увршћен у „Мрежу изузетних дестинација Европе“.

Општина Куршумлија пласманом у топ 5 општина у Србији указала је на модел одрживог туристичког развоја дестинације и на значајно културно наслеђе и културне пејзаже који су главни кандидат да у наредном периоду буду увршћени на УНЕСКО листу културне баштине.