Osvestanje Zvona 01

Освећење звона у манастиру Светог Николе у Куршумлији

У суботу, 3. октобра 2020. године, у порти манастира Светог Николе у Куршумлији боравили су његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј, његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније и његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Г. Иларион.

Након вечерњег богослужења Његова Светост Патријарх Иринеј на платоу испред храма освештао је нова звона за северну кулуа, чија је реконструкција завршена ове године. После 300 година поново се чују звона са прве задужбине Стефана Немање који је овде започео своју владавину, а Свети Сава крстио првог верника. По освећењу звона, Патриајрх Иринеј изразио је радост што види обновљену светињу, која га је, како је рекао, увек подсећала на човека без руку. Заблагодарио је добротворима који су помогли да се храм обнови, и истакао да је ово знак да се српски народ враћа себи и својим коренима.

Патријарх је изразио наду да ће и друга Немањићка светиња – манастир Пресвете Богородице, чији се темељи налазе недалеко од куршумлијског манастира, такође дочекати да буде обновљен. Потом су високим црквеним признањима одликовани сви добротвори, институције и појединци, уз чију подршку је обновљена северна кула, једне од две најстарије задужбине Великог жупана Стефана Немање, у којој је 2019. године обележен велики јубилеј – 850 година Немањиних задужбина.

Орденом Светог Саве 1. степена одликован је велики добротвор Цркве господин Радован Раичевић, генерални директор ад ”Планинка” у Куршумлији, док су Орденом Светог Саве 2. степена одликовани господин Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Општина Куршумлија и Акционарско друштво ”Планинка” из Куршумлије.

Господин Радољуб Видић председник Општине Куршумлија, награђен је Орденом Светог Краља Милутина, док је одликовање Орден Светог Романа Ђунишког 2. степена уручено господину Драгославу Илићу, господину Златку Вељовићу, господину Радоју Павловићу и господину Жарку Ђурићу. Такође, Архијерејске грамате добили су Републички завод за заштиту споменика културе – Београд и Завод за заштиту соменика културе – Ниш.

Верни народ који је у великом броју дочекао Његову Светост Патријарха Иринеја и након вечерње службе наставио је да долази да заблагодари Господу у овој светињи и да присуствује овом историјском догађају – дану када ће на храму бити постављена јединствена звона, пристигла из Аустрије, која ће, ако Бог да, позивати верни народ овог краја на молитву.


Патријарх српски Г. Г Иринеј у недељу, 4. октобра 2020. године, у храму Преображења Господњег у Пролом Бањи, обавио је чин Великог освећења храма, након чега је служена Света архијерејска Литургија.