IMG 1341 1024×576

Обележен Дан ослобођења Куршумлије

19. јануара 2018. године, у парку Топличког устанка у Куршумлији, обележено је 140 година од Ослобођења Куршумлије од Турака.

На Споменик ослободиоцима у центру града венце су положили: представници Војске Србије, председник општине Куршумлија Радољуб Видић, представници Туристичке организације, борачких организација и грађани Куршумлије.

“1878. године након 424 године робовања, Куршумлија је ослобођена од Турака. Куршумлија није заборавила своје храбре ослободиоце. Жртве које су пале за слободу не могу се занемарити и заборавити, они су заслужили истинско поштовање. Наша обавеза је да се сећамо свих тих јунака који су дали своје животе да би ми данас живели у миру, без рата и насиља.” истакла је у свом обраћању Јасмина Савић, директор Туристичке организације Куршумлије. Честитавши 140. годишњицу ослобођења града од Турака, подсетила је присутне да је у знак сећања на храбре ратнике 1896. године уз помоћ Краља Александра Обреновића подигнут споменик у парку – први такве врсте у Србији .

Стихове посвећене палим борцима у српско-турском рату, говорили су Јована Јовановић, ученица Гимназије, и Миле Копривица, председник Удружења “Коста Војиновић”.