Nagrada Za Izuzetnu Destinaciju 01 1024×576

Куршумлија изабрана за „Изузетну дестинацију Европе“ у Србији

Општина Куршумлија је победник овогодишњег националног конкурса за избор „Изузетне дестинације Европе“ у Србији (ЕДЕН), док су Пећинци и Крушевац изабрани за пратеће дестинације.

Проглашење добитника признања одржано је у петак 27. септембра на свечаној церемонији у Скупштини града Београда, на Светски дан туризма.

Расим Љајић, министар туризма, презадовољан је резултатима ове привредне гране, а нарочито новим смештајем и бројем од 400 хотела.

Сваки десети запослени човек на свету ради у туризму што значи да је ово једна од најисплативијих грана привреде у свакој држави па и Србији, речено је у Скупштини града на прослави Светског дана туризма.

Ове године је светска тема прославе „Туризам и послови“, јер је у сектору услуга посао нашло 60 одсто жена и велики број становника руралних крајева. Титулу „Изузетне дестинације Србије“ ове године понела је Куршумлија у којој раде две најсупешније бање, Пролом и Луковска, и у којој се налази Ђавоља Варош.

– Прошле године је у Србији остварено 9,3 милиона ноћења од чега 2,5 у бањама – рекла је Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије, додељујући награду.

Извор: Вечерње Новости, Тањуг