Zelena Planeta 1 1024×576

Велика Повеља „Зелена планета“ одлази у руке А.Д „Планинке“

У Пролом Бањи свечано је додељена велика Повеља „Зелена планета“ А.Д „Планинци“ за учињено добро природи. Иначе баш на овај дан у целом свету се обележава Дан планете Земље, како би се подигла свест о важности очувања природе.

Петочлани жири у саставу: Предраг Ћурчић –  председник  Друштва сручњака еколошких наука Србије, Александра Вукићевић – уредница еколошког магазина „Чекајући ветар“, Милосав Максимовић – Национални парк природе Копаоник, Мирослав Краинчанић – еколошки активиста „Власински вук“ и Бранислав Маринков – аутор пројекта „Зелена планета“ и председник жирија, већином гласова донео је одлуку да ово престижно признање ове године добије  А.Д „Планинка“ из Куршумлије која се стара о споменику природе „Ђавоља Варош“.

Ово је двадесета додела велике Повеље „Зелена планета“, која је једно време носила назив „Маслинова грана“. Ово признање, које слови за најзначајније признање које се у Србији додељује за област екологије додељује Друштво стручњака еколошких наука. У својим активностима Друштво се залаже за унапређење и заштиту животне средине, едукацију грађана, посебно деце и младих. Организује активности на рехабилитацији угрожених подручја, као и јавно залагање за промену навика у погледу коришћења и чувања природних ресурса. „Зелена планета“ валоризује рад за више година у назад и додељује се појединцу, друштву или организацији који су у протеклих неколико година показали значајне резултате у заштити и афирмацији очувања животне средине. Признање је уникатни рад наше познате сликарке Проф.др Виолете Цветковске Томановић, и састоји се од уникатне плакете рађене на папирусу.

Свечаној додели плакете присустволаи су: државни секретар у Министарству за заштиту животне средине Републике Србије Иван Карић, председник општине Куршумлија Радољуб Видић, председник Друштва стручњака еколошких наука Србије Предраг Ћурчић, генерални директор А.Д „Планинка“ из Куршумлије Радован Раичевић, директорка туристичке организације општине Куршумлија Јасмина Савић и бројне званице као и гости Пролом Бање.