IMG 6560

Уз војне почасти обележена 103. годишњица Топличког устанка

Општина Куршумлија у сарадњи са Туристичком организацијом у селу Мачковац 26. фебруара обележила је сто трећу годишњицу Топличког устанка у знак сећања на страдале јунаке. Тог дана устаници су ослободили Куршумлију која је била прво и једино слободно место у тада поробљеној Европи. Устанак је организован против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата.

У овим крајевима ратовање је некада било често и невољно занимање. Голоруки горштаци су се јуначки борили како би сачували своју слободу, част, достојанство и прадедовска огњишта. И данас живи прича о народној буни на југу Србије , о Топличком устанку 1917. године, када се народ дигао против насиља окупаторских немачких, аусто-угарских и бугарских војника. Народ из ових крајева није желео да се регрутује у бугарску војску, јер су Бугари хтели да их регрутују и пошаљу на фронт и на тај начин ратују против свог народа.

Међу топличким јунацима, прочуо се Коста Војиновић, резервни потпоручник српске војске, који је рођен у Смедереву 1819. године. Приликом повлачења српске војске у Косовску Митровицу бива рањен. Након излечења формира Ибарско-комитски одред на Копаонику. Након формирања одреда , пресреће и уништава аустро-угарске жандармерске чете на Копаонику. Често је долазио у Топлицу , желећи да задобије поверење народа и обезбеди ширење мреже народног отпора. У Горњој Топлици и Косаници било је осам чета и два батаљона. Они су слушали Војиновићева упутства јер је он на њих остављао утисак веома способног официра.

У Куршумлији се 26. фебруара 1917. године чула прва устаничка пушка. Пожар буне захватио је читаву јужну Србију. 26. фебруара 1917. године устаници ослобађају Куршумлију. Ту Војвода Коста Пећанац проглашава устанак. Почетак обележавања је почео минутом ћутања како би се одала пошта настрадалим јунацима. Парастос је служио свештеник цркве Св. Тојица.

Присутнима се обратио председник општине Радољуб Видић и указао колико је битно да памтимо овај важан датум, и да никада не заборавимо борце који су дали живот за Куршумлију и Топлички крај. Стихове песме „Отаџбина“- Ђуре Јакшића казивала је Јована Филиповић ученица основне школе Милоје Закић. Маша Савић, ученица Гимназије у Куршумлији рецитовала је „Казивања о Топличком устанку“. Народни гуслар, Новак Миленковић, подсетио је све присутне о страдању наших јунака.

Након прикладног програма уследила је церемонија полагања венаца. Венце су положили припадници Војске Србије на челу са мајором Бојаном Станковићем, делегација Општине Куршумлија предвођена председником општине Куршумлија Радољубом Видићем, делегација Туристичке огранизације општине Куршумлија предвођена директорком Јасмином Савић, удружење Гвоздени Пук-Игриште, делегација Републичког и Општинског одбора Савеза потомака ратника од 1912. до 1920. (потпредседник Републичког Савеза – Томислав Томић и Милован Томчић) и Савез потомака ратника Србије из Бојника – предвођен Драгославом Анђелковићем и остали грађани.

Након почасне паљбе уследила је порука са овог светог места да се јунаштво као и жртва наших предака никад не забораве.

Фото: Чедомир Савић РТВ Куршумлија