Izadji Mi Na Teglu Ada Ciganlija 01 1024×576

Српска краљица ајвара за 2019. годину Сузана Костић из Куршумлије

На Ади Циганлији одржано је велико финале шесте сезоне националног такмичења у припремању ајвара „Изађи ми на теглу“ које је окупило ајвар мајсторе из читаве Србије. У Београду су варјаче укрстили победници квалификационих такмичења која су током претходна два месеца одржана у 30 градова колико је посетио највећи гастрономски караван на Балкану.

“Манифестација „Изађи ми на теглу“ је израсла у прави покрет људи који негују традицију и на тај начин нас враћају правим вредностима. Велики број учесника прошао је кроз много градова и општина. Сви они имају прилику да покажу своје способности и дочарају нам део амбијента у којем живе – истакао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић, који је отворио велико финале.

Титулу најбољих ајвар мајстора у Србији за 2019. годину добила је екипа „Костићи“ из Куршумлије. Српска краљица ајвара за 2019. годину, Сузана Костић која након проглашења није могла да сакрије узбуђење изјавила је: „Надали смо се победи јер знамо да имамо заиста добар рецепт. Моја свекрва ми је пренела своје знање и искуство па смо удруженим снагама, само нас две, уз помоћ моје деце, десетогодишњег Андреје и осмогоишње Ине, успеле у заиста оштрој конкуренцији да освојимо прво место. Пресрећна сам због титуле краљице ајвара коју ћу поносно носити целе године“.

Друго место освојила је екипа из Рашке која је носила назив „Актив жена Баљевац“, а треће место екипа чији је ајвар у прошлој сезони проглашен за вицешампионски, екипа „Е сад опуштено“ из Ниша.

Све такмичарске екипе показале су изузетну креативност у представљању свог града и своје екипе на један заиста аутентичан начин. Сваки такмичарски штанд шаренио се од декоративних предмета и гастрономских специјалитета, а посебну пажњу такмичари су посветили и изради костима за учеснике.

За најлепше уређен штанд додељена је награда екипи из Алексинца док је Град Зајечар однео награду за најбољу атмосферу на великом финалу.