IMG 7725

Средњовековна манифестација “Немањини дани” успешно одржана у Куршумлији

У порти Манастира Св. Никола одржан је средњовековни фестивал „Немањини дани“ дана 12. и 13. септембра у организацији Општине Куршумлија и Туристичке организације општине Куршумлија, уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Првог дана, фестивал је отворио Председник општине Куршумлија, Радољуб Видић, који је истакао да је ова сада традиционална манифестација посвећена очувању културе и традиције овог краја, који је познат као прва престоница Стефана Немање.

 

– Будући да је Манастир Светог Николе, прва задужбина Стефана Немање, наша је обавеза да подсећамо на то и да отргнемо од заборава нашу славну и богату културно-историјску прошлост, – рекао је на отварању манифестације председник Видић.

У оквиру програма наступала је Милица Тодоровић која је извела песму „Уснула је дубок санак“, а чланице КУД „Бата Лачковић“ извеле су песму „Ђурђеле“, док су ученици ОШ „Милоје Закић“ извели представу „Светосавска академија“. „О животу Стефана Немање“ говорио је Зоран Каралић, директор Шабачког позоришта. Традиционалне игре из Србије извеле су средња и старија група КУД „Бата Лачковић“.

По завршетку програма, представљена је средњовековна „Немањина трпеза“, коју су припремиле чланице удружења „Креативна Куршумлија“.

У изложбеном делу Фестивала представили су се: Дана ликери, Етно вез, Етно поставка – УГ Креативна Куршумлија, Газдинство Симић – купиново вино, Милан Николић – мед, Светлана Радуновић– Хеклане дечије играчке, Тијана Милојевић – декупаж, Светлана Тодоровић – зимница, Мирјана Радосављевић – хеклане хаљине, Константинус керамика, Светлана Павловић – зимница, грнчарија, Мирослав Војиновић – производи од коже, Радојка Стефановић – ручни рад, Бојана Обрадовић – иконе, Гордана Гоцић – иконе, Биљана Лазић – домаћи сапуни, Марија и Зорица – домаћи колачи.

У оквиру дечијег програма организоавана је ликовна радионица на којој су учествовали ученици ОШ „Милоје Закић“ и ОШ „Дринка Павловић“.

Главна атракција за посетиоце били су средњовековни витезови „Ред змаја“ из Грачанице, „Бели орлови“ из Београда, „Чувари Белих Цркви“ из Куршумлије, „Змајева грива“ из Ниша, „Свети ратник“ из Крушевца и „Заточници“ из Ниша.

Осим витешких борби, витезови су организовали и средњовековне вештине за посетиоце: мачевање, стреличарство, бацање секире и друге борилачке вештине.

У забавном делу Фестивала наступала је Јелена Томашевић, која је певала изворне и своје најпопуларније песме.