IMG 2176 1024×683

Сећање на жртве НАТО бомбардовања у Куршумлији

24. марта у Куршумлији, обележен је Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања полагањем венаца на споменик погинулима у градском парку и Гарнизону Војске Србије “Топлички устанак”, којем су присустовале породице погинулих, представници локалне самоупрве, Војске Србије, СУБНОР и бројна удружења, свештенство цркве Света Тројица, ученици и грађани Куршумлије.

Куршумлија, мала варош у Топлици, нашла се на мети НАТО авијације, у агресији западне алијансе на Савезну Републику Југосавију 24. марта 1999. године, међу првим градовима у Савезној Републици Југославији. Те вечери, у времену од 20.03 до 20.10 часова град и оклину потресло је 13 јаких експлозија, а последице су биле трагичне. У нападу на тихи крајолик града погинуло је 11 људи, а 27 их је теже и лакше рањено.

За 78 дана бомбардовања регистрована су 72 налета НАТО авијације, сирене су 137 пута оглашавале ваздушну опасност, а у току 33 гранатирања Куршумлије, Преполца, Самокова, Мердара, Високе, Рудара, Куршумлијске Бање и још неких насеља, у Косаници и Горњој Топлици, забележене су чак 432 снажне детонације (упућено је седам крстарећих ракета, пет контејнера касетних и 10 контејнера напалм бомби), док су становници под вазудшном опасношћу провели 1.359 часова.

За време НАТО агресије најтежи злочин почињен је у Мердару, на Ускрс, највећи православни празник. У зору 12. априла у 01.30 и 04.30, на то малено село пало је 10 пројектила. Пет лица је погинуло, а девет их је рањено. Уништене су многе куће, а међу жртвама је и једанасетомесечна беба Бојана Тошовић и њен отац Божина коме је је девојчица издахнула у наручју док је покушавао да је заштити од смртоносних пројектила који су и њега покосили. Божина је са малом Бојаном остао у вечитом загрљају, а његова супруга и Бојанина мајка Марија, у поодмаколој трудноћи, тада је теже рањена.

У бомбардовању које је трајало 78 дана , тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравстене установе, споменици културе и медијске куће. Напади започети 24. марта, трајали су 11 недеља и према проценама настрадало је између 1.200 и 2.500 људи.