IMG 4884 1024×576

Студијска посета представника ТОС и тима новинара Куршумлији поводом ЕДЕН пројекта

У 2019. години, Србија је, заједно са још 15 земаља чланица и кандидата за чланство у ЕУ, учествовала у спровођењу ЕДЕН (European Destination of Excellence) програма којим се од 2007. године промовишу модели одрживог развоја туризма. Њиме се скреће пажња на вредности, различитост и разноврсност европске туристичке понуде, повећава се видљивост дестинација у развоју чије време тек долази, и ствара основа за размену искустава и добрих пракси широм Европе.

Тема овогодишњег ЕДЕН пројекта била је „Здравствени и велнес туризам“. Избор Куршумлије као победника, уз Крушевац и Пећинце као пратеће дестинације, указао је у ком правцу и на који начин би требало да се креће даљи развој, преображај и промоција дестинација које су се у Србији традиционално бавиле првенствено медицинским бањским туризмом.

Поводом овогодишње победе на ЕДЕН конкурсу за „Изузетну дестинацију Европе“ у Србији, Куршумлија је била домаћин представницима Туристичке организације Србије и тиму новинара у периоду од 24. до 26. октобра.

Планине, чист ваздух, топли извори и осмех на лицу домаћина прави су „лек“ за све којима је потребан тренутак предаха. У Куршумлији, коју окружују раскошне шуме Копаоника и Радана, и на чијој се територији налазе чудесна Ђавоља Варош и три бање – Пролом, Луковска и Куршумлијска, плућа се широм отварају, ум бистри, а лепота предела подстиче на кретање и стварање.

За време студијске посете стручни тим и тим новинара обишли су све значајне туристичке локације на територији куршумлијске општине. Првог дана посете боравили су у Пролом Бањи, док је други дан био резервисан за обилазак једне од највећих атракција овог краја – Ђавољу Варош. У оквиру ове посете новинари су обишли и центар Куршумлије где су започети радови на уређењу градског парка. До краја године Куршумлија ће добити модеран градски трг са фонтаном, летњом позорницом и другим пратећим елементима. Посебну пажњу гостима су привукле прве задужбине Стефана Немање – Манастир Св.Николе и Манастир Пресвете Богородице.Последњег дана овог путовања група новинара посетила је и  Луковску Бању и цркву Св. Мине у селу Штава, где су уживали у живописним пределима и лепотама једне од најатрктивнијих бањких лечилишта у Србији.