20 Godisnjica Od Bombardovanja 01 1024×576

Двадесет година од НАТО бомбардовања

Куршумлија, мала варош у Топлици, нашла се на мети НАТО авијације, међу првим градовима, у агресији западне алијансе на Савезну Републику Југосавију – 24. марта 1999. године.

Те вечери, у времену од 20:03 до 20:10 часова, град и околину потресло је 13 јаких експлозија,  а последице су биле трагичне. У нападу на тихи крајолик града погинуло је 11 људи, а 27-оро их је теже и лакше рањено.

Први пројектили пали су на гарнизон у Куршумлији, од чијих су последица живот изгубили: резервни капетан прве класе – Миливоје Илић, резервни капетан – Жарко Радовановић, резервни капетан прве класе – Владимир Недељковић, резервни капетан – Радослав Баловић, старији водник прве класе – Миодраг Гладишев, војник у резерви – Ивица Ђелић, војник у резерви – Славиша Миленковћ, резервни војник – Бранимир Перић, десетар – Драган Радовић, потпуковник – Властимир Станојевић и потпуковник – Зоран Петровић.

За 78 дана бомбардовања регистрована су 72 налета НАТО авијације, сирене су 137 пута оглашавале ваздушну опасност, а у току 33 гранатирања Куршумлије, Преполца, Самокова, Мердара, Високе, Рудара, Куршумлијске Бање и још неких насеља, у Косаници и Горњој Топлици, забележене су чак 432 снажне детонације (упућено је седам крстарећих ракета, пет контејнера касетних и 10 контејнера напалм бомби), док су становници под вазудшном опасношћу провели 1.359 часова.

За време НАТО агресије најтежи злочин почињен је у Мердару, на Ускрс, највећи православни празник. У зору (12. априла) у времену од 01:30 до 04:30, на то малено село пало је 10 пројектила. Пет лица је погинуло, а девет их је рањено. Уништене су многе куће, а међу жртвама је и једанаестомесечна беба Бојана Тошовић и њен отац Божина, коме је девојчица издахнула у наручју, док је покушавао да је заштити од смртоносних пројектила, који су и њега покосили. Божина је са малом Бојаном остао у вечитом загрљају, а његова супруга и Бојанина мајка Марија, у поодмаколој трудноћи, тада је теже рањена.

У бомбардовању које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравстене установе, споменици културе и медијске куће. Напади започети 24. марта, трајали су 11 недеља и према проценама настрадало је између 1.200 и 2.500 људи.

Тим поводом, у Куршумлији је обележено 20 година од НАТО бомбардовања и сећање на жртве агресије, полагањем венаца на споменик погинулим јунацима у градском парку и гарнизону Војске Србије “Топлички устанак”, којем су присуствовале породице, представници Локалне самоуправе, Војске Србије, бројна удружења и грађани Куршумлије.