Црква Св.Петке налази се у селу Мачковцу  на петом километру идући међуопштинским путем Куршумлија Блаце, са леве стране.

На великом народном збору 27. фебруара 2004. године донета је одлука о изградњи цркве, тада је формиран и црквени одбор. Уз благослов тада епископа нишког, а сада патријарха Српског ГГ Иринеја кренуло се са изградњом. Црква је изграђена добровољним прилозима мештана, као и њиховим добровољним радом.Треба поменути и  многобројне прилоге донатора, мислећи пре свега на приватне фирме са територије општине Куршумлија. Такође, један део средстава обезбедила је општина Куршумлија.

Црква је једнобродна грађевина. Основа је дужине 13,5 метара, а ширине 7,32 метара. У пределу наоса издиже се осмоугаоно кубе пречника 3,5 метара. Висина полукалоте је 1,75 метара.  Укупна висина грађевине је 10,30 метара без крста.

Са јужне стране цркве изграђен је звоник и постављено звоно.

Обзиром да је грађевина новијег датума, иста је у добром стању. Спољна фасада је завршена, унутрашњост је омалтерисана и припремљена за осликавање. Постављен је иконостас који није осликан и то је разлог због кога црква није у функцији.

Треба напоменути да је према писаним подацима  крајем 19.века темеље ове светиње обишао је чувени аустријски путописац Феликс Каниц.

Црква Св. Петке празникује 8. август.