Црква Преображења Господњег се налази у самом центру Пролом Бање, уз благослов његове светлости патријарха српског Иринеја, који је освештао темеље ове цркве, дајући благослов да се црква сагради баш на овом месту и да буде посвећена Преображењу Господњем. Градња цркве почела је 2010. године, а 2013. године саграђен је атрактивни мост, који је назван Мост Патријарха Иринеја, а 2014. године завршено је осликавање цркве, која је осликана у складу са византијском иконографијом.

Преображење Господње је један од највећих хришћанских празника и обележава се 19. августа. Тог дана се служи света Литургија и освештава се вино. На икони Преображења представљен је Исус на гори Тавор, окружен светлошћу, поред њега на икони се налазе и његови саговорници Илија и Мојсије, који су се указали након преображења, док тројица апостола који симболизују љубав, веру и наду, Петар, Јаков и Јован, уплашени леже на земљи. Према библијском предању Петар је рекао „ Господе да направимо три сенице, једну за Илију, једну за Мојсија и једну за тебе“. Петрова жеља се уобличила и у Пролом Бањи јер је ово једино место у Србији које и има цркву Преображења Господњег и три сенице као што се и проповеда у Библији. На крају моста се налази једна сеница, која је посвећена тројици апостола, на три одвојене иконе. Десно је плоча на којој се налази Преображење Господње, а лево Илија у ватреним кочијама и Мојсије који држи десет Божјих заповести. Идући према цркви долази се до звоника, где је Мојсијева сеница. У самом темељу цркве налази се Илијина сеница, а последња сеница је сама црква и она представља Христову сеницу.

Црква је у димензијама мала , али не и духовно. Посетиоци цркве Преображења Господњег имају могућност да се помоле пред фреском својих светитеља и своје крсне славе, јер фреске су осликане у комбинацији српског и руског средњевековног живописа па тако и сама црква представља светлост и радост сваком посетиоцу.