MAN 2276

Успешно одржана манифестација “Немањини дани 2021”

У порти Манастира Св. Никола одржана је средњовековна манифестација „Немањини дани“ у суботу, 18. септембра 2021. године у организацији Општине Куршумлија и Туристичке организације општине Куршумлија.

Манифестацију је отворио Председник општине Куршумлија, Војимир Чарапић, који је истакао значај ове манифестације посвећене првим задужбинама Стефана Немање као и славну и богату културно-историјску прошлост нашег града, и жељу да наше светиње очувамо, обновимо и представимо нашим грађанима али и бројним туристима.

У оквиру програма наступала је Милица Тодоровић која је извела песму „Весели се српски роде“, чланови КУД „Бата Лачковић“ извели су традиционалне игре из Србије „Сеоско оро“ „Моравац“, „Шопске игре“ и „Рум дум-дум“.

Главни део програма био је резервисан за глумце Ивану Жигон и Александра Срећковића Кубуру који су узвели представу „Чувај своју земљу, сине мој“.

У изложбеном делу Фестивала представила су се удружења „Креативна Куршумлија“ и Етно радионица Куршумлија.

Међу посетиоцима највише је било деце. Њима су пажњу привукли средњовековни витезови, „Чувари Белих Цркви“ из Куршумлије, „Змајева грива“ из Ниша, „Свети ратник“ из Крушевца, „Заточници“ из Ниша, „Чувари Мојсињске Свете Горе“. Осим витешких борби, витезови су организовали и средњовековне вештине за посетиоце: мачевање, стреличарство, и друге борилачке вештине. Удружење ЗОО Планет из Ниша је посетиоцима омогућило да се опробају у  јахању коња.

У оквиру дечијег програма организоавана је и ликовна радионица на којој су учествовали ученици ОШ „Милоје Закић“.

На крају културно-забавног дела програма наступе су имали Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице и Црквени ансамбл „Бранко“ из Лесковца.