111 Godina Od Formiranja Gvozdenog Puka 08

Обележена 111. годишњица од формирања Гвозденог пука „Књаз Михаило“

У уторак, 3. октобра 2023. године Општина Куршумлија у сарадњи са Туристичком организацијом и Народном библиотеком, код споменика у селу Игриште, традиционално је обележила 111. годишњицу од формирања Гвозденог пука „Књаз Михаило“.

Помену су присуствовали начелник штаба Треће бригаде копнене војске Србије пуковник Грујица Вуковић, комадант касарне „Топлички устанак“ потпуковник Мирослав Бобић, комадант 38. Механизованог батаљона потпуковник Бојан Станковић,  председник Општине Куршумлија Војимир Чарапић са сарадницима, представници Српске православне цркве,  удружење СУБНОР Куршумлија, Друштво за неговања слободарских традиција Србије из Ниша, али и други бројни гости и грађани.

Помен је одржан у част седамнаест ратника који су из села Игриште 1912. године загрљени пешице, певајући отишли пут својих мобилизацијских зборишта, удаљених 50 и више километара. У њихову част је и подигнут овај споменик.

Свечана церемонија започела је одавањем поште погинулим јунацима минутом ћутања, након кога је служен парастос палим борцима Топличког Гвозденог пука.

Након парастоса присутнима се обратио председник oпштине Куршумлија, Војимир Чарапић, који је изразио захвалност што овај дан није заборављен и да се са сетом и огромном снагом љубави сви заједно сећамо јунака Топличког гвозденог пука, најелитиније јединице у српској војсци.

Након говора председника општине наступио је Немања Радосављевић, апсолутни победник Међународног фестивала „Прва хармоника Србије“ у Соко Бањи. Одсвирао је две композиције – „Тамо далеко“ и „Пукни Зоро“.

У културно-уметничком делу програма песму „Нетакнуто“ Марије Кнежевић казивала је Милица Денић ученица Гимназије Куршумлије, ментор Јасна Спасојевић.

Народни гуслар Саво Дошовић из Мердара народном песмом „У бој креће млађани Јоване“ подсетио нас је на хероизам и страдање српског народа. Песма је посвећена ратницима у великом рату 1912-1918.

Стихове песме „Светлост, изненада“ Брана Петровића, казивао је Војин Јевремовић, ученик Гимназије Куршумлије, ментор Јасна Спасојевић

У име Удружења грађана „Топлички Гвоздени пук“ присутнима се обратио Живота Јеверемовић, који је и један од иницијатора овог трајног обележја успомене на Гвоздени пук. Након тога Раде Петровић и Живота Јевремовић су уручили захвалнице појединцима и спонзорима.

Карађорђеву звезду добила је компанија „Грампер Београд“, у име компаније награду је преузела Јелена Миловановић Петровић. Такође исто признање добио је и Зоран Кецојевић из Београда.

На крају је уследила церемонија полагања венаца на споменик Гвозденом пуку.