Akademsko Vece Srednjovekovna Srbija 01

Академско вече „Средњовековна Србија” у порти манастира Светог Николе

У прелепом амбијенту порте манастира Светог Николе у Куршумлији, у оквиру „Немањиних дана“, у четвртак 14. септембра, одржано је Академско вече под називом Средњовековна Србија”, које је организовала Општина Куршумлија, Народна библиотека, и Туристичка организација. Поменутој вечери присуствовао је председник општине Куршумлија Војимир Чарапић са сарадницима, директори јавних установа и предузећа, бројни гости и грађани као и наши најмлађи суграђани.

Отварајући Академско вече, дипл. историчар уметности и директор Народне библиотеке Драган Симић, говорио је о досадашњим активностима на обнови Немањиних задужбина у периоду од 2012. до 2023. године, истакавши тим поводом да је у протеклих десет година доста урађено.

 

“Најпре је измештен пут који је пролазио кроз порту манастира, уз сам олтарски простор и урађена расвета. Затим је урађено геомагнетно и георадарско истраживање, којим је утврђено да на ширем простору око цркве нема никакве археологије и да нема потребе за било каквим археолошким истраживањима. Општина Куршумлија је 2014. године издвојила значајна средства на заштити цркве од влаге и решен је проблем одвођења атмосферске воде. Урађене су и степенице у северној кули тако да се сада може изаћи на терасу која спаја јужну и северну кулу. Урађена је и мања дрвена тераса на јужној кули која је била у потпуности пропала, препокривен је кров на северној капели тако да више не прокишњава. Промењене су оловне плоче на кубету цркве. Купљено је неколико земљишних парцела уз манастирску порту. Урађен је зид од камена са капијама на јужној и западној страни. Зид је урађен на траси средњовековног обзиђа које је пронађено приликом археолошких истраживања. Урађена је стаза од јужне капије до цркве, као и плато испред ње. Као круна свих радова у овом периоду дограђена је северна кула која је сада идентична као јужна и постављена су црквена звона која је освештао блаженопочивши патријарх српски господин Иринеј- рекао је Драган Симић додајући, да је у плану изградња визиторског центра за пријем туриста.

 

Јеромонах и настојатељ манастира Светог Николе отац Симеон, говорио је о десетогодишници обнове монашког живота у манастиру Светог Николе, који је иначе био мушки манастир, док је докторанд археологије Милан Савић одржао предавање са презентацијом на тему „Цркве куршумлијског краја“.

Свечано Академско вече додатно су увеличали рецитали ученица ОШ „Милоје Закић“, под менторством професора српског језика Горице Мировић. Ученица Марија Гарић говорила је стихове „Прича о Светом Сави“, аутора Матије Бећковића, док је Нађа Танасковић казивала стихове народне епске песме „Свети Саво“. Наши витезови из средњовековног удружења „Чувари Белих Цркви”, додатно су улепшали цео овај догађај својим уникатним костимима и средњовековном опремом.