Vaskrsnja Carolija 2023 01

Васкршња радост и чаролија у Куршумлији

За најлепши хришћански празник Васкрс, када се пролеће буди, а добро расположење цвета, деца Куршумлије заједно са родитељима, бакама, декама и пријатељима поделелила су васкршњу радост, коју им је подарила Општина Куршумлија у сарадњи са Туристичком организацијом, у оквиру манифестације “Васкршња чаролија”. У програму Васкршње чаролије уживали су сви чланови породице, уз дечије представе, ваксршњи карневал, богат фолклорни програм, такмичење у фарбању јаја. Васкршња чаролија не би била то што јесте, када њену радост не би поделили са другима, чинећи добра дела.

У парку “Топлички устанак”, прикупљена су новчана средства за оне којима је то сада најпотребније – за излечење: Ђорђа Тодоровића, Ане Костић и Мирка Јанићијевића. Најлепши задатак да отворе овогодишњу манифестацију васкршњим дефилеом, имали су малишани предшколске групе „Сунце“. Њихови маштовити костими, осмеси и позитивна енерија учинили су да ова манифестација добије посебну драж, уз поруку да су нам љубав и право пријатељство најважнији, не само данас, већ заувек.

Најмлађи посетиоци уживали су у представи “Мачак у чизмама” са узбудљивим заплетом, маштовитом сценографијом, разиграним глумцима и пуно смеха. Представа је настала по истоименој бајци Шарла Пероа, а охрабрује децу у покушају решавања проблема сопственим снагама, одлучно и хитро, јер “ко уме да улови миша, тај може све!”. На изложбеном штанду, поред Споменика, посетиоци су имали прилику да погледају и креативене радове наших ученика основних и средњих школа, изложбу литературе за децу и одрасле Народне библиотеке, најзанимљивијих наслова на тему васкршњих празника. У склопу изложбе, наши пријатељи из Етно радионице „Куршумлија“ и Удружења „Вредне руке“ презентовали су своје креативне и слатке рукотворине, а на штанду Економско – Техничке школе били су послужени традиционални топлички укуси.

За разноврстан културно – уметнички програм били су задужени ученици основних и средњих школа, као и чланови ОКУД „Бата Лачковић“, плесне групе “Лолипоп“ и “Рагнарок”. Бројни посетиоци уживали су у рециталима, драмским текстовима, етно песмама, хорским извођењима, фолклорним и плесним наступима, са бројним извођачима у сјајном програму. Народна библиотека Куршумлије уручила је награде најбољим учесницима ликовно – литерарног конкурса, који је организован поводом „Васкршње чаролије“, док је Туристичка организација наградила најкреативније учеснике васкршње радионице за фарбање јаја : Јована Ристић за освојено треће, Вељко Чарапић друго и Анђелија Аврамовић прво место.

Пријатељи овогодишње манифестације : Канцеларија за младе, Прешколска установа “Сунце“, ОШ „Дринка Павловић“, ОШ „Милоје Закић“, средње школе „Гимназија“ и „Економско – Техничка школа”, Народна библиотека, КУД „Бата Лачковић“, девојке и момци из „Рагнарок“-а, ЈПКД „Топлица“, ЈП за уређивање грађевинског земљишта „Куршумлија“, Спорстки центар Куршумлија, Удружење „Етно радионица Куршумлија“, Удружење „Вредне руке“, Црвени крст Куршумлија и Ресторан „Него“. У оквиру хуманитарне акције на „Васкршњој чаролији“ прикупљено је 61.056,00 динара, Општина Куршумлија и Туристичка организација захваљују свим хуманим људима.