Dan Oslobodjenja 2021 02

Обележен Дан ослобођења од Турака

У парку Топличког устанка обележенa је 143. годишњица Ослобођења Куршумлије од Турака.

Сваке године на овај датум се окупе грађани Куршумлије како би се одала почаст погинулим јунацима и да се покаже како Куршумлија није заборавила своје храбре војнике.

Након Парастоса, минутом ћутања одана је почаст палим борцима у српско-турском рату.  На Споменик ослободиоцима венце су положили припадници Војске Србије, представници општине Куршумлија, представници Туристичке организације Куршумлија, Удружење Гвоздени пук Игриште.

Текст о Ослобођењу Куршумлије од Турака говорила је Милена Крпић, ученица четвртог разреда Гимназије Куршумлија.

Народ слободарске Топлице и устаничке Косанице робовао је под турском влашћу 424 године. Када је обновљена Кнежевина Србија ојачала, објавила је рат Турској 30. јуна 1876. године. Био је то почетак првог српско-турског рата у коме су  војне операције српских кнежевина, Србије и Црне Горе, трајале четири месеца, у циљу довршења ослобођења и српског уједињења.

Крајем 1877. и почетком 1878. године у Куршумлији и на околним висовима водила се тешка и крвава борба за ослобођење и овог дела српске земље. Током августа и септембра 1876. године Крушевачки одред није успео да оствари продор у правцу Блаца и Куршумлије, а операције српске војске у Другом српско-турском рату започете су 15. децембра 1877. године. Генерал Лешјанин наредио је Ибарској дивизији да заузме Куршумлију и стратешке тачке – Самоково и Преполац.

19.јануара 1878. године било је коначно ослобођење Куршумлије од више-вековног турског ропства, а српске снаге, од 23. јануара до 3. фебруара те године, покушавале су да заузму Самоково и у тим борбама изгинуло је око 800 српских војника.

Најважнији задатак свих нас је да негујемо и чувамо историју и културу нашег града, да не  заборавимо све важне тренутке које су наши очеви и дедови учинили за мир и слободу овог краја – за садашње и генерације које долазе.

Стихове песме – „Светиње“ –  рецитовала је Маша Савић, ученица четвртог разреда Гимназије Куршумлија.