Војин Војиновић

Народни херој

Народни херој Војин Војиновић (1922-1999)

Народни херој Александар Војиновић Војин је рођен 1922. године у Мирници, селу код Куршумлије, у сељачкој породици. Завршио је средњу пољопривредну школу у Ваљеву, а члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) и члан Комунистичке партије Југославија (КПЈ) постао је 1941. године. Један је од организатора устанка у Топлици, учесник рата од 1941. године, извршилац акције на хотел “Парк“ у Нишу (тадашњи официрски дом), у то време једно од највећих стецишта немачких официра у првим данима окупације.

У Топличком народноослободилачком партизанском одреду је од првих дана устанка. Био је борац и руководилац, а из рата је изашао у чину мајора ЈНА. Највећи део свог радног века провео је на многим дужностима у ЈНА, а био је амбасадор СФРЈ у неколико земаља. Бавио се књижевним радом. Писац је седам романа и хроника (“Вучја времена“, “Прогнаник“, “Хотел Парк“…). Његова књижевна и војна дела превођена су у иностранству (руски, украјински, немачки, мађарски, италијански, словеначки и македонски језик). Народним херојем Александар Војиновић је проглашен 9. октобра 1953. године.

Генерал-потпуковник Александар Војиновић Војин умро је у Београду 7. фебруара 1999. године.

У знак сећања на акцију у Нишу, Савез бораца Народноослободилачког рата у Нишу 21. јула 1948. године, на хотелу “Парк“, поставио је обележје на коме пише:

“Један од првих партизана нашег краја, по налогу своје партије и народа, бацио је августа месеца 1941. године бомбу насред ове зграде, уништио тридесет немачких официра и више њих ранио.

Крчећи себи пут, он је бацио на фашистичке официре и војнике још једну бомбу и испалио неколико метака из пиштоља и успео да Улицом 7. јула, Орловића Павла, а затим Јеронимовом оде и поднесе извештај о извршеном задатку.“

Као што се види у тексту није наведено име извршиоца акције. Кажу, тако је онда било. Важно је да је извршен задатак партије и народа.