IMG 1816 1024×683

У Мачковцу обележена 101. годишњица Топличког устанка

Полагањем венаца на Споменик палим борцима Топличког устанка у селу Мачковац обележена је 101. годишњица почетка Топличког устанка.

Венце на споменик положили су: председник Општине Куршумлија -Радољуб Видић са сарадницима, представници Војске Србије, Удружења СУБНОР из Куршумлије, Туристичке организације Куршумлија, делегација Удружења Гвоздени пук из Игришта и друга борачка удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.

Председник Видић, овом приликом рекао је да је Kуршумлија увек давала највеће хероје и зато одаје почаст свим борцима Топличког устанка.

Председник Видић истакао је и да је то био једини устанак током Првог светског рата, није га било у много јачим државама које су биле под окупацијом. Десио се у маленој Србији, у Kуршумлији, иако су имали пред собом најјачу војну силу тог доба.

„Данас, овде пред вама, драги јуначки народе српске Топлице, желим да се захвалим на свему што сте дали у Првом, али и у Другом светском рату. Kуршумлија је увек давала највеће хероје и зато се поклањам Вашим жртвама овде у селу Мачковац где су одигране најтеже битке за слободу српског народа и опстанка Kуршумлије у којој данас обележавамо 101. годину од почетка Топличког устанка,“ рекао је председник Радољуб Видић.

Након полагања венаца, стихове посвећене Топличком устанку говорили су награђени учесници литерарног конкурса на задате теме:

  • И овај камен земље Србије…
  • Слобода нема цену
  • Топлица несаломљиви штит наше отаџбине

Стихове посвећене Кости Војиновићу говорио је Живота Јевремовић